Clowns

Afgelopen week stond o.a. de  ‘clowns les’ voor de eerstejaars studenten op het programma. Het gebruik van clowns is voor verschillende redenen erg waardevol in het kinderwerk. En daarom is dit één van de lessen die de studenten in de eerste weken van het school jaar krijgen.

Al jaren lang mogen wij op veel verschillende plekken door de hele wereld het evangelie vertellen, aan kinderen en volwassenen. Vaak gebruiken we hiervoor de clownsneus. Waarom? Een clown staat voor vrolijkheid, blijheid en lachen. Helaas is deze blijdschap maar van korte duur, want wanneer het clownsstukje is afgelopen,  is vaak ook het lachen om de clowns gestopt. Gelukkig kennen wij Iemand die vreugde brengt, niet voor even maar voor je hele leven. Dat is Jezus. Daarnaast is een clownsneus rood, deze kleur staat voor de liefde. Maar deze kleur staat ook voor datgene wat Jezus voor ons aan het kruis heeft gedaan, het bloed wat vergoten is zodat wij vrij mogen zijn. Naast deze linken zijn er nog verschillende andere bruggetjes te maken die ervoor zorgen dat je na een clownsstukje makkelijk kunt vertellen over de liefde die Jezus wil geven.

Bij onze wekelijkse Kanjerclub voor de kinderen uit de buurt beginnen we vaak het programma met een clownsstuk. Clowns brengen namelijk altijd een goede sfeer, geven blijdschap en laten kinderen lachen. Dit alles zorgt ervoor dat harten worden geopend en daardoor kunnen de kinderen de boodschap weer beter ontvangen. De clownsstukjes zijn altijd een onderdeel van de boodschap die wij willen vertellen. Gaat het thema van het programma over liefde? Dan gebeurt er bij de clowns ook iets daarmee. En natuurlijk altijd op een manier dat iedereen moet lachen J.

Tijdens de les van afgelopen week kregen de studenten onderwijs over het belang van clownerie bij het kinderwerk en gingen ze er zelf ook mee aan de slag. Zo waren er verschillende oefeningen en opdrachten om studenten te laten ervaren hoe het is om een clown te spelen. Voor sommigen was deze activiteit totaal uit hun comfort-zone. Maar wij geloven dat het op zo’n  moment een uitdaging is voor de studenten waardoor ze leren om nieuwe, onbekende talenten te ontdekken……… of misschien leren om iets te doen dat niet helemaal bij hun past, maar waar kinderen wel positief op reageren. Dat alleen al is meer dan de moeite waard!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *